EU kolačići

kolacici

Već smo više od dvije godine dio Europske unije i čini se da nam je život više kompliciran sa svim pravilima nego li je država uređenija. Jedan od suludih EU zakona je i europska Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama poznatija kao Zakon EU o web “kolačićima” (EU Cookie Law).

Zbog čega suludi?
Propisana obveza upozoravanja na korištenje kolačića je totalno promašena inicijativa jer se kolačići koriste na skoro svim web stranicama. Na stranicama tvrtki poput Facebooka, Googla i Microsofta prikuplja se puno više konkretnih podataka o kojima većina internet korisnika nije upoznata. Velike tvrtke bilježe vaše navike poput pretraživanja i pregledavanja web stranica.

Zbog toga se ne morate brinuti o kolačićima na našim web stranicama i pazite koje stvarne podatke ostavljate na Facebooku, Gmailu i što upisujete za pretraživanje na Google.com. Kolačići koje mi koristimo su prvenstveno Google i Facebook kolačići koji vam omogućavaju lajkanje i pregled oglasa o nagradnim igrama.

Više o kolačićima te kako njima upravljati pročitajte OVDJE!

 

Što je Zakon EU o web “kolačićima”?
Zakon EU o web “kolačićima” kolokvijalni je naziv za EU direktivu donesenu kako bi se zaštitila privatnost posjetitelja internetskih stranica. Cilj direktive je osvijestiti korisnike o načinima na koji web stranice prikupljaju osobne podatke. Svaka zemlja članica može definirati svoje zakone o pristanku korisnika za ubacivanjem internetskih kolačića.

Kolačić je termin za komadić podataka koji se sprema na računalu posjetitelja unutar datoteke web preglednika kada korisnik posjeti neku web stranicom. Kolačići su dizajnirani su kako bi omogućile korisne funkcije, poput autentifikacije korisnika (prijava na web stranicu ili forum), spremanja postavki, vođenja statistike o posjećenosti, preciznijeg ciljanja oglasa i ostalog. Iako nisu štetni, niti mogu nositi viruse, mogu se upotrijebiti za praćenje vašeg kretanja po webu.

EU zakon se odnosni na stranice koje su smještene na poslužitelju u nekoj od zemalja EU, namjenjene su posjetiteljima EU te na mobilne aplikacije koje se nudi u nekoj od europskih trgovinama aplikacijama.

Pravila privatnosti i kolačića na našj stranici možete pronaći na stranici
Politika privatnosti i kolačića